Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A magyar népmese napja -szeptember 30.

A népmese napját először 2005. szeptember 30-án tartották meg Benedek Elek születésnapján.

"Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését.Vegyük birtokba és ismerjük meg, fényesítsük újra, és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincset ."

(Részlet: a Magyar Olvasástársaság 2005. évben  megfogalmazódott felhívásából)

Nem véletlen, hogy Benedek Elek születésnapja lett a magyar népmese napja is, ő ugyanis mindig fontosnak tartotta, hogy magyar népmesét adjanak a gyermekek kezébe, mert a mese a nép lelkét, örömét, bánatát, mindennapjait tárja a gyermekek elé. A gyermekirodalom művelése számára misszió volt. Benedek Elek volt az első író, aki a gyermekirodalom ügyét a magyar művelődéspolitika fontos kérdésének tartotta, mint országgyűlési képviselő is.

A népmesére a mai gyerekeknek is nagy szüksége van. A mese normaképző, erősítő céllal, szórakoztató formában élethelyzetek megoldására beszél el tanulságos példákat. Az alapvető konfliktusok, a képek, a szimbólumok  közvetítésével készíti fel a gyerekeket az életre.