Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Igazi nyári eledel

 

 

 

 

Görögdinnye

Igazi nyári eledel

A nyár egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcse a görögdinnye.

 Nincs is jobb, mint a 38 fokos melegben egy lehűtött édes görögdinnyeszelet.

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék családjához (Cucurbitaceae) tartozik.

 Afrikából érkezett hozzánk .

 Értékes vízforrás a sivatagos tájon élő emberek és állatok számára.

Melegigényes, fagyérzékeny növény, az árnyékot és a félárnyékot nem tűri.

A középkötött, humuszban gazdag talajokat kedveli, öntözés nélkül is termeszthető.

Rendkívül erős, fejlett gyökérrendszerrel rendelkezik, az 1-3 méter hosszú gyökerek,

addig kúsznak a földben, ameddig vizet nem találnak.

Fajtától függően a hajtások 1-3 méterre nőnek meg.

Egylaki növény, ugyanazon a növényen hím- és nővirágok is fejlődnek.

A megtermékenyítését méhek és rovarok végzik.

A mag csírázóképességét 6-8 évig is megtartja, ezer mag tömege 20-150g.


Az étkezési célra termesztett dinnyének több mint 500 fajtája van:

a gömbölyű formától a hosszúkásig, a fehér húsútól a piros húsúig,

az egyszínű héjútól a csíkosig.

Vannak keserű és savanyú változatai,amelyek nem jutottak el Európába.

Súlyuk általában 4-10 kg között mozog.



Meleg, száraz nyarakon ehetjük a legédesebb dinnyéket.

A görögdinnye az a táplálék, amelynek több mint kilencven százaléka víz .

Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága idézi elő.

 A legnagyobb tisztító akciót a vesékben végzi, a vérből távozik a savtartalom,

pozitívan befolyásolja az emésztést, és serkenti a belek ürülését is.

Szinte átmossa a szervezetet és felüdíti.

Kalóriatartalma alacsony 29 kcal/100 g: 0,5g fehérjét, 0,2 g zsírt, és 6,5-8,5 g szénhidrátot tartalmaz
.

Gazdag A-, B1-, B2-, B5-, B6- és C -vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, de figyelemreméltó a vas, foszfor, szelén és cink tartalma is.

Tápértéke nem éppen megkapó, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyéből nemcsak tíz dkg-ot fogyasztunk, hanem sokkal többet, a szervezetünkbe jutó ásványianyag-tartalom több mint képzeljük.

Ha a nyári melegben görögdinnyét fogyasztunk, a lehető legjobbat tesszük szervezetünkkel. Minden megvan benne, amire a szervezetnek szüksége van a hőségben.

 

Hozzájárul az izzadással veszített víz és ásványi sók pótlásához.

 Két  Lőrinc-nap is van ,  amit a dinnyetermelők és a dinnyét imádók  számon tartanak .
 
Augusztus  10 - én a sárga , míg  szeptember 5-én  már a görögdinnye sem jó . 

Még  hódolhatunk dinnyeszenvedélyünknek  szeptember 5-ig .

Mert annál jobb nincs , hogy  a piacon   kiválasszuk a kongó  zöldhasút ,  roppanva és hasadva tárul fel belseje,  gyönyörködjünk a  piros  színében , majd hatalmasat  beleharapva  élvezzük  a mézédes , leveses gyömölcs ízét .

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.