Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valentin- nap varázsa

Valentin nap varázsa

Úgy is tekinthetünk erre az ünnepre, hogy télvíz idején miért ne engednénk be egy kis vidámságot és sok-sok szeretet az életünkbe. Meséljük el a gyerekeknek, mi is a szívecskék története!

Az ünnep legendája

A Valentin-nap eredetére számos legenda utal.

 Egyes források szerint a Valentin-kultusz a II. századra vezethető vissza. Némely kutatások szerint Valentin római pap volt. Claudius császár uralkodása alatt hitéért bebörtönöztek, és 269. február 14-én kivégezték. Amíg börtönben volt, a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: „Ne felejtsétek el Valentint!", és ”Szeretlek benneteket!"

Más változatok szerint az említett szavakat a tömegnek kiáltotta, miközben a vesztőhelyre vitték.

 

Egy másik történet szerint Valentin pap volt, aki titokban keresztény párokat adott össze, noha Claudius átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket, mivel a nem házas férfiakból jobb katonák lesznek.

Valentint bebörtönözték, mert megtagadta az engedelmeskedést és a pogány istenek imádását. A börtönben barátságot kötött a börtönőr vak lányával, megsajnálta, s imáival meggyógyította.

Sorsát azonban nem kerülhette el, kivégzése napján pedig egy levelet küldött a lánynak. Ez volt az első levél, amelyet azóta a világ szinte összes országában összes nyelvén küldenek „A te Valentinod” aláírással.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.